ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ
Απόστολος: Εβρ. ια'9-10 & 32-40
Ευαγγέλιον: Ματθ. α' 1 – 25
24 Δεκεμβρίου 2017
«Τέξεται δέ υἱόν καί καλέσεις τό ὂνομα αὐτοῦ Ἰησοῦν. Αὐτός γάρ σώσει τόν λαόν αὐτοῦ ἀπό τῶν ἁμαρτιῶν αὐτῶν.
Ελπιδοφόρος η αναγγελία στον Ιωσήφ. Το όνομα του Γιου του, που θα γεννήσει η Μαρία είναι Ιησούς, Σωτήρ, γιατί Αυτός θα σώσει τον λαό Του. Ελπιδοφόρος η είδηση για τον λαό Του, για όλους τους ανθρώπους, για όλους μας! Αναγγελία σωτηρίας από τα λάθη και αποτυχίες, που καταστρέφουν την ζωή μας. Ευχάριστη είδηση απαλλαγής από τις αμαρτίες μας, που μας απομακρύνουν από το θέλημα του Θεού. Εμφαντικά μεταφέρει την πληροφορία ο άγγελος, αγαπητοί μου αδελφοί: Αυτός θα μας σώσει. Αυτός είναι ο Σωτήρας του κόσμου.
Περίμενε ο άνθρωπος σωτηρία, απογοητευμένος από τη ζωή του, όπως την οργάνωσε και την οικοδόμησε ξεχνώντας τις εντολές του Θεού. Το είχε υποσχεθεί ο Θεός στους πρωτόπλαστους. Το διεκήρυξαν οι προφήτες, προσπαθώντας να επαναφέρουν τον περιούσιο λαού του Κυρίου στον ορθό δρόμο. Είχαν οι Ισραηλίτες το προνόμιο να ακούνε το κήρυγμα των προφητών, τις εντολές του Θεού. Τα αγνόησαν όμως, και εξακολουθούν να περιμένουν τον Μεσσία. Έχασαν την ευκαιρία να τον υποδεχτούν ως ο περιούσιος λαός. Ενώ οι σοφοί, ανάμεσα στους ειδωλολάτρες, ένοιωσαν την ανάγκη της παρουσίας Του. Όλοι είχαν τότε, όλοι έχουμε σήμερα, την ανάγκη από τον μοναδικό σωτήρα. Ωστόσο οι άνθρωποι, δεν έβλεπαν τα σημάδια του Θεού, δεν δέχονταν την παρουσία Του. Είχαν αποκοιμηθεί ζώντας μακριά από τον Θεό.
«Καθεύδοντες διατελοῖτε ἂν, εἰ μή τινα ἂλλον ὁ Θεός ὑμῖν ἐπιπέμψειε κηδόμενος ὑμῶν». Χαρακτηριστικά προφητικός ο φιλόσοφος Σωκράτης, σε μια εποχή που κυριαρχεί η ειδωλολατρία και ο πολυθεϊσμός, αναφέρεται σε ένα Θεό. Βλέπει και αυτός ότι οι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την αρετή. Βλέπει τους Αθηναίους να φαίνονται κοιμισμένοι, να μη φροντίζουν να καλλιεργήσουν την αρετή. Πιστεύει όμως ότι κάποια στιγμή ο Θεός, που τους φροντίζει, θα στείλει κάποιον, για να τους σώσει. Περιμένει και αυτός τον Σωτήρα!
Γενική, αγαπητοί μου, ήταν η προσδοκία του ανθρώπου για την θεία σωτηρία. Ενδόμυχα στην ψυχή μας, νοιώθουμε όλοι την ανάγκη της θείας βοήθειας, όταν αντιμετωπίζουμε τα αδιέξοδα της ζωής. Τη
γέννηση ενός σωτήρα περίμεναν τότε. Ενός σωτήρα που θα επανέφερε τον άνθρωπο στην αρχική αγνή μορφή, στην άδολη ψυχή, λυτρώνοντας τον από τα δεσμά της αμαρτίας, εξαγνίζοντας την ψυχή του.
«Ὃτε δέ ἦλθε τό πλήρωμα τοῦ χρόνου ἐξαπέστειλε τόν Υἱόν αὐτοῦ».
Ήλθε το πλήρωμα του χρόνου. Όταν συμπληρώθηκε ο χρόνος της πρόνοιας του Θεού έγινε πραγματικότητα η υπόσχεσή Του. Το ευαγγέλιο, η ευχάριστη αγγελία. Στην κατάλληλη εποχή, «ἐξαπέστειλε τόν υἱόν αὐτοῦ». Έστειλε τον Γιο Του, ως τέλειο άνθρωπο. Ο ίδιος ο Θεός.
Η παρουσία Του, μάς έπεισε για την απέραντη αγάπη Του. Η επίγεια παρουσία Του, πλημμύρισε την ψυχή των ανθρώπων, με εμπιστοσύνη στην θεϊκή ελπίδα. Ο Θεός είναι μαζί μας, πλέον. Τον νοιώθουμε!
Βοηθός και συμπαραστάτης! Είναι μια πραγματικότητα αναμφισβήτητη.
Η ενανθρώπηση του Κυρίου, μάς Τον έφερε πιο κοντά μας. Είναι η εποχή της χάριτος του Θεού.
Αυτού την γέννηση τιμούμε και εορτάζουμε αύριο, αγαπητοί μου αδελφοί, ευγνώμονες για την απέραντη αγάπη του σωτήρα και λυτρωτή μας. Αυτόν που μας έσωσε, δοξάζουμε με την παρουσία μας στον ιερό ναό Του! Σ’ Αυτόν αναφερόμαστε στην προσευχή μας, ευχαριστώντας Τον για τις δωρεές Του. Από Αυτόν, τον θεάνθρωπο Ιησού, τον σωτήρα μας, όταν προσφεύγουμε, ζητούμε ταπεινά την βοήθεια Του στις καθημερινές μας δυσκολίες. Σ’ Αυτόν δείχνουμε την πίστη και την
αγάπη μας, όταν βοηθούμε και συμπαραστεκόμαστε στον πλησίον μας.
Αυτόν δεχόμαστε στην ψυχή μας, με τη συμμετοχή μας στην θεία κοινωνία. Έρχεται ο Θεάνθρωπος Ιησούς, ο σωτήρας μας, να ζήσει στην ψυχή μας. Να Τον νοιώσουμε δίπλα μας, βοηθό και συμπαραστάτη, αλλά και λυτρωτή. Και εμείς, αγαπητοί μου, όλοι μας, αντιμετωπίζουμε την ανάγκη της σωτηρίας. Ζητούμε την βοήθεια του λυτρωτή Χριστού.
Δεχτήκαμε τον Χριστό. Τον πιστέψαμε! Εμείς ιδιαίτερα οι Έλληνες, είχαμε την ευλογία να είμαστε προνομιούχοι. Κατά κάποιον τρόπο, ο περιούσιος λαός του Κυρίου. Μίλησε στη γλώσσα μας. Γράφτηκε ο λόγος του, το κήρυγμά του, στη γλώσσα μας. Κατανοούμε με μεγαλύτερη ευκολία το ευαγγέλιο, τον λόγο του Θεού. Ας τηρούμε τη διδασκαλία Του στη καθημερινή μας ζωή. Ας μην φανούμε αγνώμονες.
Ας μη χάσουμε την ευκαιρία, όπως την έχασαν οι Εβραίοι. Να επιζητήσουμε και να κερδίσουμε την σωτηρία της ψυχής μας. Ας πετύχουμε την απολύτρωση από την αμαρτία. Να απολαύσουμε την σωτηρία που μας πρόσφερε με την ενανθρώπησή και τη σταυρική Του θυσία. Αυτά είναι ο αγώνας και η προσπάθειά μας, γιατί όπως σημειώνει ο Απὀστολος Παύλος στον Τιμόθεο: «Ἠλπίκαμεν ἐπί Θεῷ ζῶντι, ὃς ἐστί σωτήρ πάντων ἀνθρώπων, μάλιστα πιστῶν». Στηρίζουμε, αγαπητοί μου αδελφοί, την ελπίδα μας στον μόνο ζώντα και αληθινό Θεό, που είναι ο σωτήρας όλων των ανθρώπων, αλλά ιδιαίτερα των πιστών. Είμαστε οι πιστοί;
Δ.Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου