ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ» 

ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ - ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

7 Ιουνίου 2015

Την προηγούμενη Κυριακή της Πεντηκοστής, είδαμε ότι ο Κύριος κράτησε την υπόσχεσή Του και μετά την ανάληψή Του στους ουρανούς απέστειλε στους Αγίους Αποστόλους το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Πανάγιο Πνεύμα, για να παραμείνει αιώνια στην Εκκλησία και να συνεχίσει το απολυτρωτικό Του έργο.


Σήμερα, γιορτάζοντας όλους τους Αγίους της Εκκλησίας μας, διαπιστώνουμε ποιοί είναι οι καρποί της θαυμαστής καθόδου του Αγίου Πνεύματος στην Εκκλησία. Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος στη γη σημαίνει την άνοδο των ανθρώπων στον ουρανό. Το έργο του Αγίου Πνεύματος είναι οι Άγιοι, η θεία παρεμβολή, οι πολύφωτοι αστέρες του νοητού στερεώματος, τα ευωδιαστά άνθη του Παραδείσου.

Ο αναρίθμητος χορός των Αγίων μας είναι οι στεφανηφόροι αθλητές που με τους μεγάλους αγώνες , τους κόπους και τις θυσίες τους, εφάρμοσαν τις εντολές του Θεού και αξιώθηκαν με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος να ενωθούν με τον Θεό. Έτσι, απέδειξαν και σε μας ότι το ευαγγέλιο είναι εφαρμόσιμο σε όλες τις εποχές και σε όλες τις συνθήκες αρκεί ο άνθρωπος να το πάρει απόφαση να σηκώσει τον σταυρό του Χριστού.

Λέει ο ιερός Χρυσόστομος ότι το έργο της σωτηρίας μας, στο μεγαλύτερο μέρος του, είναι έργο της Χάριτος του Θεού. Σ’ εμάς όμως μένει να κάνουμε κάτι πολύ μικρό και ελάχιστο απέναντι σ’ αυτό που έκανε ο Θεός για μας. Είναι απαραίτητο να κάνουμε κάτι μηδαμινό για να δείξουμε ότι θέλουμε να σωθούμε. Και αυτό είναι η προσπάθειά μας να πλησιάσουμε τον Θεό και να ζητήσουμε το έλεός Του. Ο ληστής έκλεψε τον Παράδεισο βάζοντας ως κλειδί για να εισέλθει σ’ αυτόν το «μνήσθητί μου». Την έσχατη στιγμή της ζωής του έδειξε αληθινή μετάνοια και ο Εσταυρωμένος Λυτρωτής, που θέλει όλοι μας να σωθούμε, του συγχώρεσε όλες του τις αμαρτίες και έτσι ο Ληστής έγινε ο πρώτος πολίτης του Παραδείσου. Το παράδειγμά του μας δίνει πολύ κουράγιο και μας ενθαρρύνει στο να κάνουμε και την δική μας κίνηση.

Λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας μας ότι ενώ ο Θεός είναι παντοδύναμος και μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει τα πάντα, ακόμη και να αλλάξει τον κόσμο αυτό και να δημιουργήσει ένα καινούργιο κόσμο, εν τούτοις δεν μπορεί να πάρει κοντά Του ένα άνθρωπο χωρίς να το θέλει ο ίδιος γιατί σέβεται απόλυτα την ελευθερία που μας έδωσε και δεν σώζει κανένα μας με το ζόρι. Ο Θεός σέβεται την προσωπικότητα του καθενός μας και δεν επεμβαίνει στη θέληση του ανθρώπου.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να παραμείνει ο πιστός στην Εκκλησία που είναι το ταμείο της Θείας Χάριτος και το εργαστήριο αγιότητας. Βεβαίως η Εκκλησία μπορεί να κάνει και κοινωνικό έργο, όταν αυτό είναι απαραίτητο, το κύριο έργο της όμως είναι να παράγει Αγίους .Με τους έμπειρους πνευματικούς της οδηγούς και τα σωστικά της μυστήρια να θεραπεύει τα πάθη των ανθρώπων και να τους οδηγεί στην σωτηρία. Εξυπακούεται ότι και οι πιστοί πρέπει να κάνουν υπακοή στους καλούς ποιμένες που αγρυπνούν για την σωτηρία τους και να τους εμπιστεύονται. Στην εποχή μας υπάρχει εγωισμός και ο καθένας μας θέλει να κάνει το δικό του. Δεν υπάρχει όμως έτσι πνευματική προκοπή. Ποιμένες και ποιμενόμενοι πρέπει να έχουν πνεύμα μαθητείας και απόφαση υπακοής στο θέλημα του Θεού.

Οι Άγιοι Πάντες άκουσαν την φωνή του Θεού και άφησαν τα πάντα για να Τον ακολουθήσουν. Άλλοι κατέφυγαν σε ερημικά μέρη για να είναι απερίσπαστοι στα πνευματικά τους καθήκοντα, άλλοι παρέμειναν μέσα στην κοινωνία αγωνιζόμενοι να κρατήσουν τις αρχές που παρέλαβαν από τους Πατέρες μας χωρίς να βάζουν νερό στο κρασί τους. Άλλοι έδωσαν την καλή ομολογία όταν βρέθηκαν απέναντι σε εχθρούς της Πίστεως και δεν δίστασαν να δώσουν και την ζωή τους ακόμη για να μην αρνηθούν την πίστη του Χριστού. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να σωθεί κανείς .Η διάθεση δεν υπάρχει στους σημερινούς ανθρώπους και έτσι δεν μπορεί να ενεργήσει η Χάρη του Θεού. Ενώ ο Θεός θέλει την σωτηρία μας, ο άνθρωπος δεν ανταποκρίνεται. Αυτή είναι η τραγικότητα της εποχής μας.

Η γιορτή των Αγίων Πάντων δεν έχει όμως μοναδικό σκοπό να μας παρουσιάσει το έργο του Αγίου Πνεύματος μέσα στην Εκκλησία, είναι και μία τιμή σε όλους τους αγνώστους Αγίους , που σίγουρα είναι περισσότεροι από τους γνωστούς .Όπως δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα αστέρια του ουρανού, έτσι δεν μπορούμε να αριθμήσουμε το πλήθος των Αγίων μας όλων των εποχών.

Γνωστοί και άγνωστοι Άγιοι υπάρχουν και στην δύσκολη εποχή μας και θα υπάρχουν πάντοτε. Και αν υποτεθεί ότι η Εκκλησία μας παύσει κάποια στιγμή να παράγει Αγίους αυτό θα σημάνει και το τέλος του κόσμου. Αλλά δεν θα συμβεί ποτέ αυτό. Μέχρι την Δεύτερη Παρουσία του Κυρίου μας η Εκκλησία μας, που ποτίστηκε με τα αίματα και τους ασκητικούς ιδρώτες των Αγίων της, θα επιτελεί τον σκοπό της και θα προσφέρει στον Κύριο Αγίους και μάρτυρες της αληθινής εν Χριστώ ζωής.

Θα είμαστε αναπολόγητοι αν πούμε ότι τα χρόνια άλλαξαν και οι καιροί μας πλέον δεν προσφέρονται για να ανθίζει το ευωδιαστό λουλούδι της αγιότητας. Ο Χριστός είναι<< ο αυτός εις τους αιώνας>> και σε κάθε εποχή θα έχει τους εκλεκτούς του και τα λόγια του ισχύουν για όλους τους ανθρώπους όλων των εποχών. Δεν είναι σαν τα λόγια και τις θεωρίες τις δικές μας που αλλάζουν διαρκώς.

Ο πιστός που έχει διάθεση σωτηρίας θα βρει τον τρόπο να εργάζεται τον αγιασμό του σε όλες τις εποχές και σε όλες τις συνθήκες. Δικαιολογίες και προφάσεις δεν χωρούν. Ο Θεός γνωρίζει τις δυσκολίες της εποχής μας και μας στηρίζει περισσότερο και δεν φεύγει από κοντά μας ποτέ. Έχουμε και ένα μοναδικό προνόμιο απέναντι στους παλαιότερους χριστιανούς. Με λιγότερους κόπους ο Θεός θα μας δώσει όσα έδωσε στους πρώτους Αγίους ακριβώς επειδή γνωρίζει τις δυσκολίες και τις φοβερές προκλήσεις της εποχής μας και τον πόλεμο που δεχόμαστε στις έσχατες ημέρες που ζούμε.

Καλό ξεκίνημα λοιπόν στον καλό αγώνα, καλή αγωνιστική προσπάθεια και ο Θεός είναι πάντα μαζί μας, οι Άγιοι Πάντες μας καθοδηγούν και μας παραστέκουν. Η Πίστη μας είναι αληθινή και ζωντανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου