ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

Κυριακή 31η Μαΐου 2015

« …καὶ ὤφθησαν αὐτοῖς διαμεριζόμεναι γλῶσσαι ὡσεὶ πυρός … καὶ ἐπλήσθησαν ἅπαντες Πνεύματος Ἁγίου…» (Πραξ. β΄, 3,4)

            Το αποστολικό ανάγνωσμα μάς παρουσιάζει σήμερα στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, την ίδρυση της επί γης, της στρατευόμενης όπως λέγεται, Εκκλησίας του Χριστού. Η Αγία μας Εκκλησία προϋπήρχε της επί γης ιδρύσεώς της, αφού τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος συνέστησαν Εκκλησία εν αυτώ, «αχρόνως», και μέσα από την ενότητα και την αγάπη που έχουν μεταξύ τους. «Πρότερον κτισθείσα, μετά ταύτα γεννάται εκ Θεού» μας λέγει ο Μέγας Αθανάσιος.


            Η εορτή της Πεντηκοστής είναι από τις μεγαλύτερες εορτές του εκκλησιαστικού έτους και φανερώνει ένα καινούργιο και δυναμικό στοιχείο της Εκκλησίας μας, την παρουσία του Αγίου Πνεύματος.

            Το Άγιο Πνεύμα καλεί τους ανθρώπους σε ενότητα, τους διδάσκει και τους «οδηγεί εις πάσαν την αλήθεια» όπως μας είπε το αλάθητο στόμα του Κυρίου μας. Έρχεται την ημέρα της Πεντηκοστής και σαν πύρινες γλώσσες μοιράζεται στον κάθε ένα μαθητή. Όμως δεν είναι υλική φωτιά αυτή που τους επισκέπτεται αλλά πνευματική, και όπως το κήρυγμα των Αποστόλων έχει και αυτό διπλή ενέργεια. Γιατί όπως η φωτιά φωτίζει μεν τους αγωνιστές του Χριστού κατακαίει όμως όσοι απειθούν στη διδασκαλία Του.

            Το Άγιο Πνεύμα αυξάνει και καρποφορεί στον κάθε άνθρωπο τα χαρίσματά του, γι΄ αυτό ο Απόστολος Παύλος λέγει πως ο καρπός του Αγίου Πνεύματος είναι πίστης, αγάπη, πραότητα, εγκράτεια, χριστότητα, μακροθυμία. Αμέσως μετά την κάθοδο Του χάρισε τη δύναμή του κηρύγματος με το χάρισμα της γλωσσολαλιάς, ώστε καθώς μιλούσαν στους παρισταμένους απ όλα τα έθνη ανθρώπους, ο καθένας να ακούει τη δική του διάλεκτο.

            Οι αγράμματοι μαθητές γίνονται με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος πάνσοφοι και Θεολόγοι και ιεραπόστολοι. Ήταν δειλοί και φοβισμένοι και γίνονται γενναίοι ομολογητές της πίστεως. Μέσα από τη νέα ζωή που ξεκινάνε, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, προσπαθούν να φανερώσουν και στους άλλους ανθρώπους την αλήθεια του Ευαγγελίου. Να φανερώσουν την οδό προς την Βασιλεία του Θεού, προς την αιωνιότητα. Και πράγματι οι Άγιοι φανερώνουν με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος τον παράδεισο και την ομορφιά του στη διδασκαλία τους στα έργα και την συμπεριφορά τους. Έρχονται στον κόσμο μας και παρηγορούν τον θλιμμένο, θεραπεύουν τον σκληρόκαρδο, αγαπούν τον περιφρονεμένο. Ζουν συνεχώς με ευγνωμοσύνη με ευχαριστία και γι΄ αυτό παρηγορούν τους πάντες που το χρειάζονται. Η άκτιστη χάρις του Αγίου Πνεύματος θερμαίνει τις ψυχές των χριστιανών με τη θεία σκέπη και παρηγοριά και γι΄ αυτό οι Άγιοι πρωτοστατούν στη διακονία της ουράνιας χαράς που εκπληρώθηκαν.

            Η έλευση του Αγίου Πνεύματος στην καρδιά του ανθρώπου ονομάζεται από τους Πατέρες της Εκκλησίας «Νηφάλιος Μέθη». Λέγεται μέθη γιατί πρόκειται για μεγάλη ευφροσύνη και χαρά, και χαρακτηρίζεται «νηφάλιος», γιατί τότε ο άνθρωπος δεν χάνει τις αισθήσεις του, ούτε την λογική του.

            Ας μας αξιώσει ο πανάγαθος Θεός να γίνουμε άξιοι της δωρεάς του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας, ώστε με γνήσια ταπείνωση και αγάπη να οδηγηθούμε από αυτό στην Αλήθεια και τη χαρά, την οποία υποσχέθηκε ο Κύριος μας ότι θα μας δώσει!

π. Σ. Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου