ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ

Κυριακή 10η Μαΐου 2015

«Ἐξῆλθε δὲ εἰς Ταρσὸν ὁ Βαρνάβας ἀναζητῆσαι Σαῦλον…» (Πραξ. ια΄, 25)

Καθώς συνεχίζουμε και αυτή την Κυριακή, αδελφοί μου, με το αποστολικό ανάγνωσμα από το βιβλίο των Πράξεων, βλέπουμε πως διαδόθηκε ιστορικά το Ευαγγέλιο στον κόσμο, αλλά νιώθουμε πως είναι ταυτόχρονα και ένα Θεόπνευστο κείμενο γεμάτο από τη Θεία Χάρη του Αγίου Πνεύματος.


Οι Απόστολοι, μάς λέγουν οι Πράξεις, ύστερα από το διωγμό που επακολούθησε το λιθοβολισμό του πρωτομάρτυρος Στεφάνου, πήγαν σε άλλα μέρη και κήρυτταν τον Χριστό. Άνδρες με μεγάλη και γενναία πίστη έφθασαν μέχρι την ξακουστή Αντιόχεια. Πόλη – κέντρο με μεγάλη πνευματική και οικονομική ισχύ και αίγλη. Πόλη όπου συγκεντρώνονταν πλήθος από όλο τον τότε γνωστό κόσμο, Ιουδαίοι , Έλληνες, Ρωμαίοι.

Οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα καθώς έμαθαν πως το κήρυγμα του Ευαγγελίου σημείωσε μεγάλη πρόοδο δόξασαν ακόμη περισσότερο τη διάδοση του Ευαγγελίου. Γι αυτό στέλνουν έναν άνδρα εξαίρετο, τον Βαρνάβα. Ήταν Ιουδαίος, από τη φυλή Λευΐ, και κατοικούσε προηγουμένως στην Κύπρο. Πρώτα τον έλεγαν Ιωσή. Βαρνάβας ήταν το χριστιανικό του όνομα και στα αραμαϊκά σήμαινε «υιός παρακλήσεως». Και πραγματικά τέτοιος ήταν, εργάτης του Ευαγγελίου, γεμάτος ταπεινοφροσύνη και αγάπη προς τους αδελφούς του, παρηγορητής και βοηθός στους θλιβομένους.

Ο Βαρνάβας ανήκε στους Εβδομήκοντα Αποστόλους του Ιησού Χριστού, σε ένα ευρύτερο κύκλο μαθητών Του μετά τους Δώδεκα και οι οποίοι εστάλησαν, ανά δύο από τον Κύριο μας, με σκοπό την διάδοση του Ευαγγελίου.

Αξίζει να πούμε στην αγάπη σας πως ο Βαρνάβας στάλθηκε στην Αντιόχεια, όπως ακούσαμε, και εργάσθηκε με πολύ ζήλο στον αμπελώνα του Κυρίου μας. Μάλιστα όταν επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα στάθηκε πολύτιμος βοηθός και συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος μόλις είχε μεταστραφεί στην πίστη του Χριστού από διώκτης που ήταν.

Έπεισε τους Ιουδαίους χριστιανούς με την μεγάλη του ταπείνωση και πραότητά του πως ο Παύλος όντως άλλαξε και πως αξίζει να είναι και εκείνος μαθητής του Σωτήρος Χριστού.

Μάλιστα ακολούθησε με ενθουσιασμό τον Παύλο στην πρώτη του αποστολική περιοδεία και επισκέφθηκαν μαζί την Κύπρο. Η παράδοση λέγει πως ο Απόστολος Βαρνάβας ξαναπήγε αργότερα στην Κύπρο και έμεινε πολύ εκεί στερεώνοντας την Εκκλησία και μαρτυρώντας με το αίμα του το Ευαγγέλιο. Αυτός ήταν ο ακάματος εργάτης του Χριστού που ακούσαμε σήμερα στο Αποστολικό Ανάγνωσμα.
Text-to-speech function is limited to 100 characters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου