ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Γ” Κυριακή των Μυροφόρων: «Ιησούν ζητείτε τον Ναζαρηνόν, τον εσταυρωμένον; Ηγέρθη, ούκ έστιν ώδε, ίδε ο τόπος όπου έθηκαν αυτόν»
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΕΡΟΥ, ΚΑΛΥΜΝΟΥ & ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ
Γ΄  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ  ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ  2015
  Αγαπητοί μου, αδελφοί
           Ο ετάζων καρδίας και νεφρούς, και τα βάθη των ανθρώπων γινώσκων, Αναστάς  Κύριος και  ο Θεός του  παντός, αμείβει την αγαθή και γενναία διάθεση των αγίων Μυροφόρων γυναικών, της σημερινής ευαγγελικής περικοπής.
ΜΥΡΟΦΟΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥKαι ω! του θαύματος, ο λίθος δι΄ αγγέλου «απεκυλίσθη» και έτσι οι γυναίκες μπήκαν μέσα στο μνημείο για να αλείψουν με αρώματα το Πανάγιο και Πανακήρατο σώμα του Ιησού.

Έμειναν εκστατικές οι Μυροφόρες γυναίκες , όταν ο λευκοφορεμένος άγγελος Κυρίου τις αναγγέλλει το μέγα και πανευφρόσυνο γεγονός της Αναστάσεως του Θείου Λυτρωτού: «Ιησούν ζητείτε τον Ναζαρηνόν, τον εσταυρωμένον; Ηγέρθη, ούκ έστιν ώδε, ίδε ο τόπος όπου έθηκαν αυτόν».
Ο φόβος και ο τρόμος των αγίων γυναικών μεταβάλλεται σε άφατο χαρά και αγαλλίαση και αμέσως τρέχουν για να αναγγείλουν την χαροποιό αγγελία,  το μέγα και σωτήριο μήνυμα της θείας αναστάσεως  του Λυτρωτού  και Θεού  ημών  στον λαό, «τον καθήμενο έν σκότει και σκιά θανάτου»
 Οι Μυροφόρες γυναίκες πρώτες  πληροφορούνται την ανἀσταση του Θεανθρώπου Ιησού και πρῶτες  αυτές μεταφέρουν και μεταδίδουν τον μέγα  μήνυμα της αναστάσεως του Κυρίου Ιησού στους  αγίους αποστόλους ,τους ένδεκα, στον  Πέτρο  και «πάσιν τοις λοιποίς».
Με το σταυρικό θάνατο και τη ζωηφόρο ανάσταση του Θείου Λυτρωτού σώθηκε το ανθρώπινο γένος από τά δεινά της θεοστυγούς αμαρτίας και του αιωνίου θανάτου, πού είναι ο χωρισμός του ανθρώπου από τον Θεό Πατέρα, και έτσι ο άνθρωπος ξαναβρίσκει την αιώνιο ζωή.
Δια του Τιμίου Σταυρού και της θείας Αναστάσεως του Θεανθρώπου Ιησού άνοιξαν και πάλι οι ουρανοί δια να δεχθούν τον πλανηθέντα άνθρωπο, πού ενώ πλάστηκε από τον Θεό «κατ’ εικόνα και ομοίωση Αυτού», με την παρακοή αμαύρωσε, αλλοίωσε, εξαχρείωσε, σκότωσε την εικόνα του Θεού.
Η χριστιανική θρησκεία, θρησκεία σταυροαναστάσιμος, αποβλέπει κυρίως στην ηθική μόρφωση και αποκατάσταση κάθε ανθρώπου και την σωτηρία της αθανάτου ψυχής του. Αυτή δίδαξε υψηλές διδασκαλίες και ανύψωσε και αυτή την γυναίκα, πού προηγουμένως εθεωρείτο «πράγμα» και ήτο περιφρονημένη και ταπεινωμένη.
Η Θρησκεία του Ναζωραίου Χριστού έδωσε στην γυναίκα την δύναμη εκείνη, ώστε διά της πίστεως, της αγάπης, της τόλμης, της παρρησίας και του θάρρους να πάρει την  θέση  που  της  ἀρμοζε  στον   χριστιανισμό και γενικώς μέσα στον κόσμο.
Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός έφερε την μεγάλη κοινωνική ανατροπή με την θεία και  πρωτάκουστο  διδασκαλία Του,  ότι ο άνδρας και η γυναίκα είναι ίσοι ενώπιον του Θεού και έχουν τον  αυτόν  σκοπό, την ηθική αναγέννηση και σωτηρία της αθανάτου ψυχής.
Ο ιερός Χρυσόστομος  επομένως  λέγει, η χριστιανή και ενάρετος  γυναίκα με την χάρη του Θεού πολλά μπορεί να  πράξει , γιατί αποβλέπει όχι στις  εξωτερικές  επιδείξεις και  τις περιττές  δαπάνες ,ούτε   στο άκοσμο κόσμο του σώματος, αλλά στην ηθική μόρφωση και ανακαίνιση  της  ψυχής της.
 Η  γυναίκα ανυψώθηκε διά της θείας και ζωογόνου θρησκείας του Ιησού Χριστού, και επήρε την θέση της στην νέα  θρησκεία. του Υιού και Λόγου του Θεού, ο Οποίος  έλαβε σάρκα, δανείστηκε σάρκα από  την σάρκα  της Παρθένου Μαρίας και έγινε άνθρωπος δια να ανυψώσει τον άνθρωπο στην αρχαία μακαριότητα.
 Η  γυναίκα, εν Χριστώ  Ιησού,  δεν  είναι πλέον πράγμα και  όργανο  αφανές, αλλά με  τον  δικό της  τρόπο συμβάλλει και γίνεται  μάλιστα σπουδαίος  παράγων  της προόδου της κοινωνίας σε πολλούς  τομείς. ΄Ολως ιδιαιτέρως αποβαίνει  ,λίθος πολυτελής στα του οίκου της
  Είναι  γνωστό εν πολλοίς ότι αρετή  και μεγαλοφροσύνη  θαυμασίως  ριζοβολούν στις  ευλογημένες  οικογένειες και καρποφορούν αγλαούς καρπούς όταν γυναίκες   σεμνές, ιέρειες  της  αρετής γνωρίζουν και  μορφώνουν τα  παιδιά τους , «εν παιδεία και νουθεσία   Κυρίου».
  Ω ! σημερινές γυναίκες , σείς  έχετε υψίστη  αποστολή. Τό έργο σας  είναι μεγάλο και ιερό.  Εσείς έχετε  την  δύναμη να  δημιουργήσετε αφανώς νέους  και νέες με  ηθικές  αξίες, καλούς ενάρετους  και χρηστούς πολίτες, ψυχές  απαλές.
  Το σπίτι, η κατ οίκον εκκλησία σας, πρέπει να είναι και να  λειτουργεί ως γυναικείο  βασίλειο και να  είναι το υφαντουργείο που να υφαίνει εντέχνως  την ζωή, το φώς  και την αλήθεια που  τόσο έχει ανάγκη  η  σημερινή κοινωνία.
 αγαπητές μου γυναίκες,
 μια και σήμερα ο λόγος δια την γυναίκα, μιμηθείτε την  αγία  κεχαριτωμένη αειπάρθενο Μαρία  στην αληθινή ευσέβεια και ταπείνωση, την Αννα στην σωφροσύνη και την θεία λατρεία, την  Ευνίκη, την Νόνα και την Εμμέλεια δια την ανατροφή των τέκνων τους, τις Μυροφόρες γυναίκες δια την τόλμη και την αγάπη προς τον Διδάσκαλό τους, τον Ιησού Χριστό, τις  Σπαρτιάτισσες και την Ιουδίθ δια την αγάπη τους προς την Πατρίδα τους.
Ετσι μόνο, αγαπητές μου, θα αποβείτε και εσείς  αληθινές χριστιανές, αληθινές σύζυγοι, και μητέρες και τότε θα έχετε την εκτίμηση, τον σεβασμό και την αγάπη του κόσμου και προ πάντων την χάρη και ευλογία του Αναστάντος Ιησοῦ. ΑΜΗΝ.
Ο.Λ.Κ.Α.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου