ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ
Απόστολος: Πραξ. Στ΄ 1 - 7
Ευαγγέλιον: Μαρκ. ιε΄ 43 –  ιστ΄ 8
4 Μαΐου 2014


Ένα ακόμη γεγονός που έχει σχέση με την ανάσταση του Ιησού, σημειώνει ο ευαγγελιστής Μάρκος στη σημερινή ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε.

Τρεις γυναίκες, έχει περάσει το Σάββατο, αγόρασαν αρώματα για να αλείψουν το νεκρό σώμα του Ιησού. Η μία από αυτές η Μαρία η Μαγδαληνή ήταν παρούσα και στην ταφή Του και γνώριζε τον τόπο της ταφής. Οι άλλες δύο είναι η Μαρία του Ιακώβου και η Σαλώμη. Χρησίμευσε λοιπόν η πρώτη ως οδηγός. Πολύ πρωί την επόμενη μέρα της ταφής, πριν σχεδόν ανατείλει ο ήλιος ξεκίνησαν για να πάνε στον τάφο του Ιησού.

«τις αποκυλίσει ημίν τον λίθον εκ της θύρας του μνημείου»

Αυτό είναι ωστόσο το ερώτημα, αγαπητοί μου αδελφοί, για τις άφοβες αυτές γυναίκες που έρχονται στον τάφο του Ιησού. Δεν το είχαν σκεφτεί από πριν. Ποιος θα μετακινήσει την πέτρα που καλύπτει την είσοδο του τάφου. Και ήταν πολύ μεγάλη η πέτρα. Είχαν τολμήσει να αντιμετωπίσουν πιθανούς κινδύνους όπως και «ο ευσχήμων βουλευτής», Ιωσήφ ο από Αριμαθείας, όταν ζήτησε το σώμα του Ιησού από τον Πιλάτο, αλλά δεν φαντάστηκαν άλλες δυσκολίες.

Η αγάπη τους για τον Κύριο τις οδηγούσε εκεί. Πολλοί ήταν εκείνοι που αγαπούσαν τον Χριστό. Ανάμεσα τους ακολουθούσε διακριτικά και ο Ιωσήφ ο από Αριμαθείας. Πολλοί άλλοι ήταν, που Τον ακολουθούσαν και ήταν πρόθυμοι να κάνουν και θυσίες, να βάλουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Τους οδηγούσε όλους η αγάπη προς τον Κύριο. Τους είχε μαγέψει η διδασκαλία Του. Είχαν νοιώσει την ειρήνη και ηρεμία μέσα τους, όταν Τον πλησίαζαν.

Και τώρα οι τρεις Μυροφόροι γυναίκες, μετά την σταύρωση και τον θάνατό Του, ήθελαν να έρθουν κοντά Του, να εκτελέσουν παραδοσιακές μεταθανάτιες φροντίδες αλείφοντας το σώμα του Ιησού με βαρύτιμα μύρα.

Όμως στη συνέχεια της εξιστόρησης, παρουσιάζεται μια σημαντική μαρτυρία της ανάστασης του Χριστού που μας δίνεται με δύο γεγονότα. Το ένα η τεράστια πέτρα που ανεξήγητα έχει ήδη μετακινηθεί αφήνοντας ελεύθερο το πέρασμα στο εσωτερικό. Έφθασαν και παρά την δικαιολογημένη έκπληξη και ασφαλώς και κάποιο φόβο, μπαίνουν διστακτικά στο ταφικό μνημείο. Και το δεύτερο γεγονός - μαρτυρία, ένας λευκοντυμένος άγγελος. Πριν προλάβουν να τον ρωτήσουν, τις πληροφορεί βέβαιος για την επιθυμία τους: «Ιησούν ζητείτε τον Ναζαρηνόν τον εσταυρωμένον. Ηγέρθη, ουκ έστιν ώδε. Ίδε ο τόπος όπου έθηκαν αυτόν». Ζητάτε τον Ιησού που σταυρώθηκε. Αναστήθηκε, συμπληρώνει ήρεμα, απλά και πειστικά ο άγγελος στις έκπληκτες και απορημένες γυναίκες. Κι αν αμφιβάλλετε, συνεχίζει, δείχνοντας τον ταφικό χώρο, κοιτάξτε εδώ. Εδώ Τον είχαν βάλει.

Είναι πλέον και γι αυτές τις φοβισμένες γυναίκες, γεγονός η ανάσταση του Χριστού, αγαπητοί μου αδελφοί. Ο φόβος τους πλέον είναι έκδηλος. Το συνταρακτικό αυτό γεγονός ενώ τους το είχε προαναγγείλει ο Κύριος, «ο υιός του ανθρώπου ..... τη τρίτη ημέρα αναστήσεται», δεν το είχαν συνειδητοποιήσει τότε. Δεν μπορούσε να το συλλάβει ο νους τους. Το είχε ανακοινώσει από πριν: Ο Υιός του ανθρώπου θα αναστηθεί την Τρίτη μέρα.. Ίσως δεν το είχαν προσέξει τότε. Όμως το γεγονός της αναστάσεως ήταν πλέον μπροστά στις Μυροφόρες και έπρεπε να εκτελέσουν και την εντολή που τους μετεβίβασε ο άγγελος. Να πείτε στους μαθητές να Τον περιμένουν στη Γαλιλαία. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να Τον δουν και αυτοί. Οι εμφανίσεις του αναστάντος Κυρίου δεν ήταν μόνο αυτές. Παρουσιάστηκε πάλι και πάλι. Περπάτησε μαζί τους ενώ πήγαιναν προς Εμμαούς. Κάθισε μαζί τους στο τραπέζι και ευλόγησε τον άρτο, όπως ακριβώς το έκαμε και πριν λίγες μέρες στον μυστικό δείπνο. Και τότε κατάλαβαν ότι ήταν ο Αναστάς. Εμφανίστηκε λοιπόν πολλές φορές, γιατί έπρεπε να πεισθούν, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, πρώτα οι μαθητές. Για να μπορέσουν να μεταφέρουν το χαρμόσυνο αυτό μήνυμα και σ’ όσους δεν είχαν την ευλογία να Τον δουν και πάλι αναστάντα τον Κύριο. Και με τον τρόπο αυτό, να περάσει το τόσο σημαντικό και λυτρωτικό χαρμόσυνο μήνυμα και σ’ όλες τις επερχόμενες γενιές. Άλλωστε η Ανάσταση, είναι η κεντρική βάση που στηρίζεται η πίστη μας. Επιβεβαιώνοντάς το, σημειώνει ο σύγχρονος και του Χριστού και πριν διώκτης των πιστών, Απόστολος Παύλος,: «Ει δε Χριστός ουκ εγήγερται, ματαία η πίστις υμών. Έτι εστέ εν ταις αμαρτιαις υμών». Αν ο Χριστός δεν αναστήθηκε η πίστη σας, δεν έχει περιεχόμενο. Συνεχίζετε να ζείτε μέσα στις αμαρτίες σας. Έπαθε ο Χριστός για τις αμαρτίες μας, ας μη το ξεχνάμε αυτό. Φορτώθηκε και τις αμαρτίες μας, μαζί με τον σταυρό Του και τις οδήγησε κι αυτές στον τάφο. Με την ανάστασή Του μας προσέφερε τη λύτρωση από τα λάθη μας, τις αμαρτίες μας. Ευκαιρία λοιπόν και για μας, αγαπητοί μου αδελφοί, να απαλλαγούμε από τα λάθη μας που μολύνουν την ψυχή μας και μας απομακρύνουν από κοντά Του. Να ανακαινισθούμε και να γίνουμε σαν «τον νεανίσκον ..... τον περιβεβλημένον στολήν λευκήν». Ο Ιωσήφ και οι τρεις Μυροφόροι γυναίκες, αγαπητοί μου, μας δείχνουν τον δρόμο της αγάπης του Ιησού. Με ψυχή, ντυμένη με τη λευκή της στολή, καθαρή από τις αμαρτίες και τις κακίες μας, να πλησιάσουμε τον Κύριο μας, με τη βοήθεια Του, πάντοτε. Να δείξουμε όλη την αγάπη μας και να Τον δεχτούμε μέσα μας, με το μυστήριο της θείας κοινωνίας. Ας νοιώσουμε λοιπόν, και μεις την ανάσταση της ψυχής μας, μέσα στην ψυχή μας. Αμήν.

δ.γ.σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου