ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ

Κυριακή 11η Μαΐου 2014

Στην σημερινή Κυριακή Δ΄ ( τέταρτη) από του Πάσχα Αγαπητοί μου Αδελφοί η Αγία μας Εκκλησία μας προβάλλει το θαύμα της θεραπείας του παραλύτου της Ιερουσαλήμ από τον Κύριο μας. Εκεί στα Ιεροσόλυμα κοντά στην πύλη που λεγόταν Προβατική υπήρχε μία δεξαμενή ονόματι Βηθεσδά που στα Ελληνικά σημαίνει, οίκος ελέους- ευσπλαχνίας . Η δεξαμενή αυτή ήταν ένας ιερός τόπος, ήταν ένα Αγίασμα όπως λέμε εμείς οι Ορθόδοξοι. Γύρω από την δεξαμενή αυτή υπήρχαν πέντε στοές, υπόστεγα θα λέγαμε σήμερα, όπου κάθετο μεγάλος αριθμός ανθρώπων οι οποίοι έπασχαν από διάφορες σοβαρές αρρώστιες , άλλοι ήταν τυφλοί, άλλοι κουτσοί, άλλοι χωλοί, άλλοι παράλυτοι. Όλοι αυτοί οι άρρωστοι περίμεναν την από καιρό σε καιρό κάθοδο ενός αγγέλου ο οποίος «εττάρατε το ύδωρ», του έδινε ιαματική χάρη και ο πρώτος που θα προλάβαινε να κατέβει στο νερό θα γινόταν αμέσως καλά από οποιαδήποτε ασθένεια και αν υπέφερε.


Αυτή την φορά όμως δεν ήλθε άγγελος Κυρίου, ήλθε ο ίδιος ο Κύριος του ουρανού και της γής, ο δημιουργός του Σύμπαντος Κόσμου, ο δημιουργός των Αγγέλων και των ανθρώπων, ο οποίος στάθηκε κοντά σε ένα άνθρωπο παράλυτο που ήταν εκεί μόνος και έρημος επί τριάντα οχτώ ολόκληρα χρόνια και περίμενε καθηλωμένος στο κρεβάτι του πόνου. Ο Χριστός του κάνει μια παράδοξη ερώτηση , θέλεις να γίνεις καλά; Τότε ο άρρωστος του απάντησε με παράπονο Κύριε δεν έχω άνθρωπο να με βοηθήσει να μπω πρώτος στη δεξαμενή όταν ταραχθεί το νερό και έτσι μπαίνει άλλος πριν από μένα. Του λέγει τότε ο Χριστός στάσου στα πόδια σου, σήκωσε το κρεβάτι σου και περπάτησε να πας στο σπίτι σου…. Θαύμα μεγάλο!! αμέσως ο επί τριάντα οχτώ χρόνια παράλυτος έγινε καλά, στάθηκε στα πόδια του, σήκωσε το κρεβάτι του και περιπατούσε . Σκανδαλίστηκαν οι Ιουδαίοι και τον εμπόδιζαν να σηκώνει το κρεβάτι του επειδή ήταν Σάββατο, εκείνος τους έλεγε ότι αυτός που με έκανε καλά μου είπε να το κάνω αυτό. Εν τω μεταξύ ο Κύριος είχε απομακρυνθεί ανάμεσα από τα πλήθη. Γερός και δυνατός τώρα ο πρώην παράλυτος τρέχει στο ναό για να προσευχηθεί και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τον Θεό, εκεί τον συναντά ο Χριστός και του λέγει, κοίταξε έγινες καλά μην αμαρτάνεις πια, για να μη σου συμβεί κάτι χειρότερο.

Πολλά είναι εκείνα τα σημεία του σημερινού ευαγγελίου που περιέχουν αλήθειες ζωής και σωτηρίας

Θα ήθελα στην αγάπη σας να σταθούμε σήμερα μόνο στο σημείο εκείνο που ο Χριστός έκανε την παράδοξη ερώτηση στον παράλυτο: «θέλεις υγιής γενέσθαι» θέλεις να γίνεις καλά; Αλήθεια!! ποιος δεν θέλει την υγεία του; Όμως την ερώτηση αυτή την έκανε ο Χριστός γιατί ως Θεός παντογνώστης και ιατρός ψυχών τε και σωμάτων είχε διαγνώσει βαθύτερο πρόβλημα ασθένειας από αυτό που φαινόταν εξωτερικά. Υπήρχε ψυχική αρρώστια και εκεί για να επέμβει ο Χριστός θέλει την ελεύθερη συγκατάθεση του ανθρώπου . Στην συγκεκριμένη περίπτωση, προς Θεού δεν είναι κανόνας αυτό, το τονίζω και πάλι, στην συγκεκριμένη περίπτωση, η αρρώστια του παραλυτικού ήταν αποτέλεσμα της αμαρτίας του, και η αμαρτία είναι αρρώστια της ψυχής και για να γίνει υγιής ο παράλυτος πρέπει πρώτα να θελήσει ελεύθερα να απαρνηθεί την αμαρτία του.

Και σήμερα αν γινόταν σε εμάς αυτή η ερώτηση θα την θεωρούσαμε παράδοξη και θα λέγαμε είναι δυνατόν να υπάρχει κάποιος που δεν θέλει την υγεία του; Και όμως πολλές φορές ο βίος μας μαρτυρεί ότι αδιαφορούμε για την υγεία μας, ότι δεν θέλουμε να γίνουμε υγιείς και εδώ μιλάμε για την υγεία που αφορά τον όλο άνθρωπο. Και αυτό αποδεικνύεται ως εξής: Ο κάθε άνθρωπος στην ολότητα του αποτελείται από σώμα και ψυχή. Σε αυτή την ζωή ούτε το σώμα μπορεί να υπάρχει μόνο του, ούτε η ψυχή μπορεί να υπάρχει μόνη της. Για το σώμα μας λοιπόν κάνουμε πολλά. Τις περισσότερες φορές τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια αυτά που μας λέει η ιατρική επιστήμη παίρνουμε με τάξη τα φάρμακα που μας δίδει ο γιατρός, κάνουμε τις απαραίτητες δίαιτες, αφιερώνουμε ώρες στο γυμναστήριο για να έχουμε δυναμικό σώμα, του δίνουμε καλό φαγητό για να συντηρηθεί, το ποτίζουμε για να μη πάθει αφυδάτωση και καλώς κάνουμε διότι τα περισσότερα από τα παραπάνω αν όχι όλα είμαστε υποχρεωμένοι να τα πράττουμε για την καλή λειτουργία του σώματος και για να το διατηρούμε υγιή. ….

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί άραγε για την ψυχή μας τηρούμε με ευλάβεια αυτά που μας λέγει το Ιερό Ευαγγέλιο, ο ίδιος ο Χριστός, οι Άγιοι μας, η Παναγία μας που τόσο την τιμούμε. Αφιερώνουμε χρόνο στο πνευματικό γυμναστήριο; ασκούμαστε στη νηστεία, στη προσευχή, ενδυναμώνουμε την ψυχή μας με την καλλιέργεια των αρετών, την ποτίζουμε με νάματα αλήθειας, πίστεως και ζωής; Παίρνουμε κανονικά, τακτικά και όπως πρέπει τα φάρμακα που μας δίνει η Εκκλησία μας, δηλαδή συμμετέχουμε σωστά στα ιερά μυστήρια της Ιεράς εξομολογήσεως και της Θείας κοινωνίας που είναι φάρμακα ζωής και σωτηρίας και θεραπεύουν κάθε ψυχική ασθένεια που προέρχεται από την αμαρτία; Αν δεν τα κάνουμε αυτά τότε μπορεί εξωτερικά να φαινόμαστε καλά αλλά μέσα μας δεν είμαστε καλά. Μπορεί κανείς να μην έχει μεγάλες αμαρτίες, αλλά όμως να έχει αφήσει την ψυχή του σε αδράνεια, σε στασιμότητα, να μην ασκείτε πνευματικά, με αποτέλεσμα να έλθει ασθένεια στην ψυχή, παραλυσία πνευματική, η ασθένεια που οι πατέρες την ονομάζουν ακηδία

Και αυτό ο Χριστός το γνωρίζει γι αυτό συνεχώς μας καλεί και λέγει στον καθένα μας με απέραντη αγάπη θέλεις να γίνεις καλά; έλα κοντά μου έλα στην εκκλησία, γρηγόρησε, προσευχήσου, πάρε τα πνευματικά μου φάρμακα που δεν έχουν ημερομηνία λήξεως που δεν ακριβαίνουν που δεν υπάρχει ποτέ έλλειμμα σε αυτά. Προσέξτε αδελφοί μου όχι με το ζόρι. Ο Χριστός μας καλεί ελεύθερα να αποφασίσουμεκαι εδώ είναι τοπαράδοξο πράγμα αλλά και μεγαλειώδες συγχρόνως για τον άνθρωπο, ο Παντοδύναμος Θεός να «αδυνατεί» να επέμβει σε ένα και μοναδικό σημείο στο κόσμο, «αδυνατεί» να επέμβει στη ελεύθερη βούληση του ανθρώπου.

Θέλεις να γίνεις υγιείς; Σήκω επάνω κάνε με την θέληση σου ένα βήμα κινήσου προς τον Χριστό και εκείνος θα κάνει άπειρα βήματα για να σε αγκαλιάσει, για να σε θεραπεύσει να σε χαριτώσει να σε αγιάσει ….. Θέλεις να είσαι υγιείς; Πες ελεύθερα και αβίαστα με την βούληση σου ναι Χριστέ μου θέλω, μπορεί να μην έχω άνθρωπο αλλά έχω εσένα τον αιώνιο και αξεπέραστο φίλο, συγγενή, και αδελφό!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου