ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ

Κυριακή 16η Φεβρουαρίου 2014

            Δεύτερη Κυριακή της κατανυκτικής περιόδου του Τριωδίου είναι η σημερινή και το ευαγγελικό ανάγνωσμα είναι αφιερωμένο στην αριστουργηματική παραβολή του ασώτου υιού, από το Κατά Λουκά Ευαγγέλιο.

            Πολύ ορθά έχει ειπωθεί ότι αν όλο το ευαγγέλιο είχε χαθεί και σωζόταν μόνο η παραβολή του ασώτου υιού αρκούσε για να φανερωθεί η ανυπέρβλητη αγάπη του Θεού για το απολωλός παιδί Του, τον άνθρωπο. Όπως, ο υιός της παραβολής αφού έφυγε από την πατρική οικία ξοδεύοντας ασκόπως την περιουσία του πατέρα του βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπος με τις τραγικές συνέπειες της απομάκρυνσής του από την πατρική εστία. Το ίδιο και εμείς μετά την πτώση και την έξοδο των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο και την απομάκρυνση από την κοινωνία τους με το Θεό, αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της παρακοής , τη φθορά και το θάνατο, την αμαύρωση του κατ’ εικόνα μας από το ρύπο της αμαρτίας και τις πλάνες του πονηρού.

            Σε αυτή τη τραγωδία, όμως δεν είμαστε μόνοι μας καταδικασμένοι σε μόνιμη δυστυχία και αθλιότητα. Η άφατος φιλανθρωπία του Τριαδικού Θεού και η απεριόριστη αγάπη Του για το εκπεσών πλάσμα Του επεμβαίνει με την Ενανθρώπηση του β’ προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο Οποίος με την ένδοξο Ανάσταση Του μας αποκαθιστά στο καθ’ ομοίωσιν. Μετά την Ανάληψη Του εις τους ουρανούς, ο Παράκλητος, το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος δια μέσου των μυστηρίων της Εκκλησίας μας προσφέρει τη δυνατότητα της σωτηρίας μας και της κατά χάριν θέωσή μας. Όπως, η ειλικρινής μετάνοια του ασώτου της παραβολής αρκεί και εμείς να μεταμεληθούμε ειλικρινά δια του μυστηρίου της ιεράς εξομολόγησης να λάβουμε την άφεση των αμαρτιών. Χρειάζεται να προσπαθούμε να αγωνιζόμαστε πνευματικά, να μην ξαναπέσουμε στην αμαρτία, ώστε δια της θείας χάριτος να οδηγηθούμε στην κάθαρση από τα πάθη μας και στη θέωση. Απαιτείται πολλή προσευχή, αδιάκοπη μελέτη του ευαγγελίου και των πατερικών κειμένων, εντονότερη συμμετοχή μας στη λατρεία της Εκκλησίας μας, θεάρεστα έργα. Να ενθυμούμαστε συνέχεια την αμαρτωλότητά μας προσπαθώντας να μην ραθυμούμε σπαταλώντας το σύντομο επίγειο βίο μας σε ανώφελα και ψυχοκτόνα έργα, όπως ο άσωτος. Αντλώντας δύναμη και παρηγορία από τους οσίους εκείνους άνδρες και οσίες γυναίκες όπου κατόρθωσαν από αμαρτωλοί να μετανοήσουν αληθινά και με επίπονη άσκηση θυσιάζοντας το αμαρτωλό εγώ τους και δια της χάριτος του Αγίου Πνεύματος καθάρθηκαν από τα πάθη τους και αξιώθηκαν να καταστούν δοχεία της θείας χάριτος.                                 

            Δια πρεσβειών των Αγίων, ας μας αξιώσουν η μετάνοιά μας να είναι έμπρακτη και ειλικρινής , ώστε να γίνει αποδεκτή από τον Πολυεύσπλαχνο Τριαδικό Θεό και να καταστoύμε κοινωνοί της θείας χάριτος Του. Όπως ο Πατέρας της σημερινής παραβολής συγχώρεσε και δέχθηκε τον άσωτο υιό του στις αγκάλες του, ο Θεός να μας συγχωρέσει χαρίζοντάς μας το μέγα έλεος Του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου