ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ »

Στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, αγαπητοί μου φίλοι, βλέπουμε τον Χριστό να φεύγει για τη Γαλιλαία, μαθαίνοντας για τη σύλληψη του Ιωάννη του Βαπτιστή. Είχε προηγηθεί η Βάπτιση του Ιησού. Η Αγία μας Εκκλησία έχει ονομάσει τη συγκεκριμένη Κυριακή, ως Κυριακή μετά τα Φώτα γιατί ακολουθεί την μεγάλη εορτή των Θεοφανείων. Στην Γαλιλαία ο Χριστός θα ξεκινήσει το έργο Του. Θα αρχίσει τη δημόσια δράση Του. Πλέον ξεκινά το κήρυγμά Του για την αλλαγή της νοοτροπίας των ανθρώπων. Και το κήρυγμα αυτό δεν είναι άλλο από κήρυγμα μετανοίας. « Από τότε ήρξατο ο Ιησούς κηρύσσειν και λέγειν· μετανοείτε· ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών » ( ΜΑΤΘ. 4, 17 ). Η μετάνοια θα κατέχει πλέον κεντρική θέση στο κήρυγμα του Ιησού απέναντι στην ανθρωπότητα.

Η ανθρωπότητα βρισκόταν μέσα στην αμαρτία και αδυνατούσε να ξεπεράσει την κατάσταση αυτή, χωρίς την Θεία βοήθεια. Οι άνθρωποι πριν την έλευση του Χριστού περίμεναν κάτι να αλλάξει. Γι’ αυτό και βλέπουμε τους Προφήτες να μιλούν για την έλευση του Μεσσία. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος παραπέμπει, στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα που ακούσαμε σήμερα, στον Προφήτη Ησαΐα, ο οποίος λέει τα εξής χαρακτηριστικά λόγια : « Γη Ζαβουλών και γη Νεφθαλείμ, οδόν θαλάσσης, πέραν του Ιορδάνου, Γαλιλαία των εθνών, ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα, και τοις καθημένοις εν χώρα και σκιά θανάτου φως ανέτειλεν αυτοίς » ( ΜΑΤΘ. 4, 15 – 16 ). Ο Προφήτης Ησαΐας μιλάει για το Φως, το Οποίο είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός. Μόνο με τον Χριστό μπορούμε να ελπίζουμε.

Με την μετάνοια αποκτάμε αίσθηση της αμαρτίας και επίγνωση της ασθένειάς μας. Αν στη σημερινή εποχή έχουμε καταντήσει έτσι, είναι γιατί δεν έχουμε μετάνοια. Βρισκόμαστε σε μια ψυχική κατάσταση υπερηφανείας. Το να πέφτουμε είναι ανθρώπινο, το να μένουμε όμως στην πτώση μας είναι δαιμονικό. Η επίγνωση της κατάστασής μας δεν εκφράζει μια κάποια ψυχολογική αδυναμία, αλλά την απόφασή μας για την άρνηση της αυτοδικαιώσεώς μας. Με την μετάνοια δεν γινόμαστε δούλοι. Επανερχόμαστε στην κατάσταση της ελευθερίας, που ήμασταν πριν από την Πτώση. Με την μετάνοια απελευθερωνόμαστε από την αμαρτία και από τα διάφορα πάθη, που μας ταλαιπωρούν. Δεν υπάρχει αμαρτία που να υπερβαίνει την αγάπη του Θεού. Ο Θεός μας περιμένει πάντοτε, προκειμένου με την μετάνοια να βρισκόμαστε κοντά Του.

Η μετάνοια είναι η πρώτη εντολή του Θεού που δόθηκε ύστερα από την Πτώση. Φανερώνεται μετά το Σταυρό και χαρίζεται ως οδός σωτηρίας στον κάθε άνθρωπο που καθημερινά αμαρτάνει. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να οδηγείται στην απελπισία. Ότι και να έχει κάνει στη ζωή του. Οφείλει να μετανοεί, να εξομολογείται και να έχει την εμπιστοσύνη του στον Θεό. Ο μεγάλος πειρασμός είναι η απελπισία, η έλλειψη εμπιστοσύνης στον Θεό, ο Οποίος μας αγαπά υπερβολικά. Το να πέφτει ο άνθρωπος και να αμαρτάνει είναι ανθρώπινο και το γνωρίζει αυτό ο Θεός. Το να απελπίζεται όμως είναι σατανικό και οδηγεί σε αδιέξοδο. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή πρέπει να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στον Ιησού Χριστό και από Αυτόν να αντλούμε δύναμη. Είναι απαραίτητο για να μην απελπιζόμαστε.

Η αιτία της κολάσεώς μας δεν θα είναι η αμαρτία, αλλά η άρνηση της προσφερόμενης αγάπης του Χριστού, που δίνεται στο Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Στη σημερινή εποχή οι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το σωστικό αυτό Μυστήριο της Εκκλησίας μας. Καταφεύγουν σε ψυχοθεραπείες, προκειμένου να βρίσκονται στο πνεύμα της εποχής. Δεν αποκλείουμε την επιστήμη της Ψυχολογίας, όπου χρειάζεται και είναι απαραίτητο. Η Εκκλησία είναι αντίθετη με την αντικατάσταση του Μυστηρίου της Εξομολογήσεως από την Ψυχολογία. Αυτά που μας τρελαίνουν είναι τα πάθη και οι αδυναμίες μας. Αυτά οφείλουμε να τα βγάζουμε από τη ρίζα τους. Και αυτό φυσικά επιτυγχάνεται με το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Βέβαια προαπαιτούμενο του Μυστηρίου είναι η ειλικρινής μας μετάνοια.

Αγαπητοί μου φίλοι, ο Χριστός μας καλεί σε μετάνοια. «Μετανοείτε· ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών » ( ΜΑΤΘ. 4, 17 )». Με το ξεκίνημα του καινούργιου χρόνου ας αλλάξουμε τρόπο σκέψης και ας ανταποκριθούμε σε αυτό το σωτήριο κάλεσμα του Χριστού μας. Ας μετανοήσουμε όλοι μας για τις πτώσεις και τις αμαρτίες μας. Όλοι μας είμαστε αμαρτωλοί. Γι’ αυτό και όλοι μας χρειαζόμαστε την μετάνοια και το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Μόνο έτσι θα προσελκύσουμε την Χάρη και το έλεος του Θεού. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μιλάμε για δικαιοσύνη μόνο. Μιλάμε κυρίως για την αγάπη του Θεού, που προσφέρεται με αφθονία στο Μυστήριου της Ιεράς Εξομολογήσεως. Γι’ αυτό μην περιφρονήσουμε το σωστικό αυτό Μυστήριο.

Με αγάπη Χριστού,

π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου