ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ΄ ΛΟΥΚΑ 6.11.2011

«Η πίστις σου σέσωκέ σε, πορεύου εις ειρήνην»

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Δύο μεγάλα γεγονότα, δύο θαύματα μας καταγράφει στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς, εκείνο της ανάστασης της κόρης του αρχισυναγώγου Ιαείρου και εκείνο της αιμορροούσης γυναίκας.

Μόνο η θερμή πίστη προς τον Ιησού φέρει τα μεγάλα κατορθώματα και τις μεγάλες πράξεις όπως ακριβώς καταγράφονται στην σημερινή ευαγγελική περικοπή.

«Ο ετάζων καρδίας και νεφρούς Κύριος» αφού είδε την πίστη, τόσο του αρχισυναγώγου Ιαείρου, όσο και την τόλμη της γυναίκας αιμορροούσης, κάνει τα θαύματά του: ανασταίνει την κόρη του Ιαείρου και θεραπεύει την αιμορροούσα γυναίκα.

Αληθώς, μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα, αληθώς μεγάλα και θαυμαστά τα έργα της πίστης. Και γεννάται το ερώτημα, τί είναι πίστη, πίστη χριστιανική, πίστη ορθόδοξη και μάλιστα στην σύγχρονο αυτή εποχή, την εποχή των πολλών αμφισβητήσεων, την εποχή των ποικίλων θεωριών και μεγάλων ανακατατάξεων;

Πίστη χριστιανική είναι η τελεία αποδοχή και η εγκάρδιος πεποίθηση σε όλες τις αλήθειες πού διδάσκει η χριστιανική Ορθόδοξος θρησκεία, η μόνη εξ αποκαλύψεως θρησκεία, η θρησκεία του Ναζωραίου.

Η χριστιανική πίστη είναι θείο δώρο, και τούτο γιατί οι χριστιανικές αλήθειες δεν είναι αλήθειες ανθρωπίνων κατασκευασμάτων, και θεωριών, αλλά είναι αποκεκαλυμμένες αλήθειες από Αυτόν τον Μονογενή Υιό και Λόγο του Θεού, ο Οποίος έγινε άνθρωπος για να σώσει τον άνθρωπο από την πλάνη και την αμαρτία και να επαναφέρει αυτόν στην αληθινή ζωή, στο φώς και την αλήθεια.

Ο άνθρωπος της κάθε εποχής δια της χριστιανικής πίστης γνωρίζει καλώς ότι είναι εικόνα και ομοίωμα του Θεού Πατρός και επομένως πρέπει να εργάζεται πνευματικά και ηθικά δια την ανύψωσή του, ούτως ώστε να γίνει ένας μικρόθεος, ένα άγιος, «καθώς και ο Πατήρ ημών ο ουράνιος άγιος και τέλειος εστίν».

Δια να πετύχει όμως ο χοϊκός άνθρωπος αυτών των υψηλών επιδιώξεων χρειάζεται να έχει ζέουσα πίστη στον Κύριο της Δόξης Χριστό και στ΄ άγιο αυτού Ευαγγέλιο. Η ζέουσα δε πίστη ζωογονεί την ψυχή, αναγεννά την καρδιά και αναπτύσσει τις ιδεώδεις εκείνες αρετές, οι οποίες προκαλούν τον θαυμασμό.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Εμείς σήμερα έχουμε την πίστη του Αρχισυναγώγου Ιαείρου και της αιμορροούσης γυναικός; Με άλλα λόγια, έχουμε ζώσα πίστη, την οποία απαιτεί από εμάς ο Κύριος και Θεός μας; ή έχουμε πίστη χλιαρή, πίστη ψυχρή, πίστη εύκολα κλονιζόμενη από τις διάφορες θεωρίες του κόσμου τούτου.

Δυστυχώς, η πίστη στον Χριστό σήμερα είναι χλιαρή, είναι ψυχρή, και εύκολα κλονίζεται από τα παφλάζοντα ρεύματα αυτής της εποχής, του εικοστού πρώτου αιώνα, του αιώνα με τις ποικίλες ανακατατάξεις τις οποίες επιζητούν οι δήθεν προοδευτικοί του κόσμου τούτου.

Η χριστιανική πίστη δεν είναι απλή γνώση και θεωρία, δεν είναι μία φιλοσοφία ανθρώπων διανοουμένων, είναι θάρρος, είναι ζήλος, είναι φώς, είναι ζωή είναι αλήθεια. Η χριστιανική πίστη επιτέλεσε το μέγα θαύμα της κατάλυσης του αρχαίου κόσμου και της εν Χριστώ αυτού αναγέννησης.

Με αυτή την χριστιανική πίστη, εν Χριστώ Ιησού, το πολυπαθές έθνος μας ανέστη και ανέζησε, μεγαλούργησε και ανορθώθηκε σε δύσκολους καιρούς και χρόνους και μάλιστα έχυσε ποταμούς αιμάτων υπέρ αυτής, οι δε εχθροί αυτού κατεποντήσθησαν.

Ω! πόσο και σήμερα χρειάζεται να διαχυθεί στη Πατρίδα μας, απ’ άκρη ως άκρου αυτής, η ζωντανή και ηρωική εκείνη πίστη, η οποία είναι η μόνη δυνατή να σώσει και σήμερα την Πατρίδα μας από τα ποικίλα κακά και τις δεινές συμφορές που την περιτριγυρίζουν.

Ας είμαστε στερεοί και ακλόνητοι εν τη πίστει, εν Χριστώ Ιησού και τότε εν καθαρά τη καρδία ας αναφωνήσουμε και εμείς «εν ενί στόματι και μία καρδία»: Ναι, Κύριε «πρόσθες ημίν πίστιν» και Σώσε μας και διαφύλαξέ μας υπό την κραταιά σκέπη Σου, γιατί τα κύματα της ζωής και των αμφιβολιών αφρισμένα απειλούν να μας παρασύρουν και να μας βυθίσουν ως τον Πέτρο.

Ας έλθει η Ειρήνη Σου στις ψυχές μας για να ακούσουμε τότε και εμείς το, «η πίστις σου σέσωκέ σε, πορεύου εις ειρήνην».Κύριε και Θεέ, σώσον και το πολυπαθές έθνος μας, το οποίο αγάπησε την αλήθειά Σου και αγωνίστηκε υπέρ αυτής.

ΑΜΗΝ.

 Πηγή: I.Λ.Κ.Α.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου