ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011
ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (30/10/2011) ΚΥΡΙΑΚΗ Ε' ΛΟΥΚΑ
Λέει ο Αβραάμ στον πλούσιο στην παραβολή του αυριανού ευαγγελίου:

εἶπε δὲ αὐτῷ· εἰ Μωϋσέως καὶ τῶν προφητῶν οὐκ ἀκούουσιν, οὐδὲ ἐάν τις ἐκ νεκρῶν ἀναστῇ πεισθήσονται. (Λουκ. 16, 31)

Ο πλούσιος βιώνοντας την κόλαση του Άδη, ζήτησε από τον Αβραάμ, να στείλει το Λάζαρο στα αδέλφια του για να τους προειδοποιήσει να αλλάξουν στάση ζωής. Όμως ο Αβραάμ του απάντησε πως «αν δεν ακούν το Μωυσή και τους προφήτες, ούτε κι αν αναστηθεί κάποιος από τους νεκρούς θα πεισθούν».

Ο Θεός σεβόμενος την ελευθερία του ανθρώπου, θέλει να έρθει ο άνθρωπος κοντά του με τη θέλησή του. Δεν εκβιάζει την επιλογή του ανθρώπου. Ο άνθρωπος για να αισθανθεί την παρουσία του Θεού και να επιλέξει να τον ακολουθήσει, έχει το Νόμο και τους Προφήτες. Έχει σήμερα την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση. Δηλαδή, έχει το Λόγο του Θεού. Το θαύμα ναι μεν βοηθάει στη σωτηρία του ανθρώπου, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται η πίστη και η ταπείνωση. Όταν δεν υπάρχουν αυτά, όσα θαύματα και να γίνουν, ο άνθρωπος θα παραμένει εγκλωβισμένος στον εγωισμό του και δεν θα ακολουθήσει το Θεό.

Ο εξαναγκασμός της μετάνοιας με θαύματα, σημαίνει παραβίαση της ανθρώπινης ελευθερίας. Η μετάνοια οδηγεί στο θαύμα, και όχι το θαύμα στη μετάνοια. Είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής μας διάθεσης να αλλάξουμε, και να οδηγηθούμε από το παρά φύσιν στο κατά φύσιν. Αν ο Λόγος του Θεού δεν μας πείθει γι' αυτό, τα θαύματα δεν πρόκειται να το κάνουν. Πρέπει πρώτα να αποδεχτούμε την αγάπη του Θεού, και να ταπεινωθούμε για τις αμαρτίες μας.

Read more: http://apokalipsis999.blogspot.com/2011/10/30102011.html#ixzz2iqwRO4gf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου