ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Κυριακή Α' Νηστειών

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή αναφέρεται στη συνάντηση του Ναθαναήλ με τον Ιησού Χριστό μέσω του Φιλίππου. Πρόκειται για τη μοναδική σκηνή που γνωρίζουμε από τη ζωή του μαθητού αυτού. Ενώ ο Φίλιππος αισθάνεται χαρά γιατί ανακάλυψε στο πρόσωπο του Ιησού τον Μεσσία, για τον οποίο χρόνια τώρα διάβαζε στην Παλαιά Διαθήκη, ο Ναθαναήλ δεν μοιράζεται αυτήν τη χαρά μαζί του και αντιμετωπίζει τον ενθουσιασμό του Φιλίππου με σκεπτικισμό και αμφιβολία. Στο σκεπτικισμό του Ναθαναήλ ο Φίλιππος αντιπαραθέτει μια απλή πρόσκληση: «Ἒρχου καί ἴδε».
Αυτό είναι και το κεντρικό μήνυμα της περικοπής αυτής, δηλαδή μια πρόσκληση. Έλα να δεις το Χριστό από κοντά, μέσα στην Εκκλησία, μέσα από τη ζωή των μυστηρίων, μέσα από το βίωμα της προσωπικής συνάντησης, μέσα από την εμπειρία της σχέσης του ανθρωπίνου προσώπου με το θείο Πρόσωπο.
Ο δύσπιστος και επιφυλακτικός Ναθαναήλ μετά τη συνάντησή του με τον Κύριο πείθεται για τη μεσσιανική Του ιδιότητα, σε σημείο μάλιστα που στη συνέχεια της διηγήσεως ομολογεί την πίστη του στο Χριστό. Η πίστη πως ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού που σταυρώνεται από τους ανθρώπους και ανασταίνεται όχι για να τους τιμωρήσει, αλλά για να τους σώσει, η πίστη δηλαδή στη λυτρωτική προσφορά του Χριστού, δεν είναι αποτέλεσμα μιας λογικής διεργασίας μέσα μας, αλλά καρπός του βιώματος. Με το πρίσμα αυτής της προσωπικής εμπειρίας βλέπει κανείς να συνειδητοποιεί αλήθειες βασικές για τη ζωή του, για την καταξίωση της ύπαρξής του, για την ηθική και πνευματική εξύψωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου